Elokuvat & TV-sarjat

Sisaruuteen liittyviä ajatuksia ja tunteita voi tuoda esiin myös elokuvan tekemisen keinoin. Toisaalta erityistä sisaruutta myös käsitellään monissa TV-sarjoissa ja elokuvissa. Löydät tältä sivulta sekä sisarusten itse tekemiä videopätkiä että vinkkejä erityistä sisaruutta käsittelevistä TV-sarjoista ja elokuvista.


Lasten ja nuorten videoita

Eemu - piirroselokuva kehitysvammaisuudesta 

2021 Aatos, Oiva ja Kirsi Rautiainen

Piirroselokuva on tehty herättelemään keskustelua kehitysvammaisuudesta lasten kanssa.

Videon tarina kertoo 12-vuotiaasta Eemusta ja hänen perheestään. Eemulla on kehitysvamma ja tarina kertoo, millaisia vaikutuksia se tuo koko perheen arkeen. Mukana tarinassa ovat myös Eemun rakkaat sisarukset Aatto ja Ohto sekä vanhemmat.   

Piirroselokuva pohjautuu Kirsi Rautiaisen kirjoittamiin kirjoihin Aaton veljellä Eemulla on kehitysvamma (2013) ja Eemu on ihana (2014), joiden julkaisija on Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry ja painopaikka Kirjapaino Kari ky.

 

 

Minun erityinen sisaruuteni - Tiian tarina
2016, Erityinen sisaruus -projektin tuotantoa

"Kukaan muu kuin toinen erityinen sisarus ei voi täysin ymmärtää, minkälaista on, kun on vammainen sisko tai veli."
"Minulle oli tosi tärkeää kuulla muilta sisaruksilta, että hekin tuntevat kaikenlaisia tunteita sisarustaan kohtaan."

Tiia kertoo haastattelussa nuoremmille sisaruksille, minkälaista hänen sisaruutensa on ja on ollut. Video on nauhoitettu kehitysvammaisten lasten sisarusten viikonloppuleirillä.

 

Kolme sisarusta ja iso paha isä
2016, Erityinen sisaruus -projektin tuotantoa.

Sisarusten tekemä elokuva kertoo Akusta, jolla on ADD ja tämän sisaruksista. Akua kiusataan koulussa ja kotonakaan eivät asiat ole hyvin. Sisarukset päättävät tehdä asialle jotakin ja siitä alkaa seikkailu!

 

Vamman voima
2016, Erityinen sisaruus -projektin tuotantoa

Sisarusten tekemä elokuva kertoo raikkaan scifimäisellä tavalla siitä, miten sisarusten voima on voimakkaampi kuin vamman voima. Veljekset seikkailevat elokuvassa pelastaakseen sisarensa vamman voimalta.

 

Sota vanhempia vastaan
2016, Erityinen sisaruus -projektin tuotantoa

Lasten tekemässä videossa teemoina ovat mm. sisarusten kaverisuhteet, sisarusriita ja vanhempien vastustaminen yhdessä. Ennen kaikkea videosta nousee esille, miten sisarukset kavereineen keksivät ratkaisun siihen, miten vammainenkin lapsi pääsee osallistumaan leikkiin.

 

Erilaisuudessa on iloa

2016, Erityislasten Omaiset ELO ry:n sisaruusryhmä.

Sisarusten tekemässä lyhyessä animaatiossa erilaisuus on iloa.

 

Erityistä sisaruutta käsitteleviä elokuvia ja TV-sarjoja

Atypical
Netflix-sarja, 2018

Atypical kertoo teini-ikäisestä Samista ja hänen perheensä arjesta autismikirjon piirteiden värittämänä. Sarjassa kuvataan hienosti myös Samin ja pikkusiskon Caseyn sisarussuhdetta monenlaisine puolineen, kinastelua, yhteyttä ja suojelua. 

Pieni siskoni
Min lilla syster - draama, 2015

Kun sairaus tulee esiin, koskettaa se koko perhettä ja vaikea sairaus lyö säröjä perheen arkeen.
Kieli: ruotsi / Tekstitys: suomi

Pangpangbröder
Dansk-Svensk Dokumentärfilm, 2011

Danielson följde under tio år ett tvillingpar, Gustav och Oskar, och filmen bygger på detta material.
Kieli: ruotsi

Sisareni puolesta
My Sister's Keeper, 2009

Mikä pitää perheen yhdessä? Ajatuksia herättävä elokuva rakastavan perheen kohtaamasta haasteesta – ja yhdistymisestä – lapsen sairauden myötä.
Kieli: englanti / tekstitys: suomi

Perheen musta lammas
The Black Balloon, Australia-Britannia, 2008

Koskettava, elämänmakuinen draama Mollisonin perheestä, jonka tasapainoa järkyttää arvaamattomasti käyttäytyvä autisti-isoveli Charlie. K12.
Kieli: englanti / Tekstitys: suomi

Gilpert Grape
What's Eating Gilbert Grape?, USA, 1993

Gilbert Grapelle on kasaantunut enemmän huolta ja vastuuta kuin nuorella miehellä kuuluisi olla. Hän asuu Endorassa, kuolevassa pikkukaupungissa ja täyttää hyllyjä lähikaupassa, jonka asiakkaat uusi supermarket on vienyt. Gilbertin 200-kiloinen äiti ei ole poistunut kotitalostaan miehensä itsemurhan jälkeen, sisaret tappelevat koko ajan ja kehitysvammainen Arnie-veli tarvitsee jatkuvaa vahtimista.
Kieli: englanti / Tekstitys: suomi