Kirjat ja oppaat

Tälle sivulle on koottu sisaruusaiheisia kirjoja ja oppaita. Osa on yleisemmin sisaruuteen liittyen, osa kohdennetusti erityiseen sisaruuteen liittyen. Osa kirjoista ja oppaista on luettavissa sähköisesti. Tällöin teos aukeaa nimeä klikkaamalla.
 

Sairas sisko ja vaiettu veli

Arja Mäkinen, 2019. Tilaukset Vastapainon verkkokaupasta

Millaista on olla lapsuudestaan saakka vaikeasti vammaisen tai pitkäaikaisesti sairaan henkilön aikuinen sisko tai veli? Kirja käsittelee sitä, millainen on sisaruksen vaikutus aikuisiän ihmissuhteisiin ja muihin aikuiselämän valintoihin. Vastaan voi tulla tilanteita, joissa erityisestä sisaruksesta ei uskalleta puhua. Kirjassa nousee esille sisarusten välinen vahva kiintymys, terveiden sisarusten ja vanhempien näkemyserot, hoivavastuu sisaruksesta, sisarussuhteen vaikutus omaan hyvinvointiin ja sisaruuteen liittyvät syyllisyydentunteet. 

Näe minutkin, kuule minuakin! (PDF)

Milla Bergman (nyk. Ylitalo) ja Marjaana Roponen (nyk. Tunturi), Erityinen sisaruus -projekti, 2017.

Julkaisussa kootaan yhteen Erityinen sisaruus -projektissa vuosina 2015-2017 haastateltujen, nuorten ja aikuisten sisarusten kokemuksia ja vinkkejä vanhemmille. 

Läheisyhteistyön kulmakiviä - Henkilökunta ja läheiset yhdessä hyvän elämän tukena

Elina Leinonen (toim.) Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, 2016. Hinta 15 €. Lisätiedot ja tilaukset täältä.

Kirja kokoaa yhteen ajatuksia avoimesta, luottamukseen perustuvasta vuorovaikutuksesta, jonka avulla henkilökunta ja läheiset voivat edistää hyvää arkea niin asumispalveluissa kuin työ- ja päivätoiminnassakin. Läheisyhteistyömme kulmakivet ovat hioutuneet useita vuosia kestäneen yhteisen kehittämistyön tuloksena. Kirja antaa äänen läheisyhteistyön asiantuntijoille – äideille, isille ja sisaruksille.

Sisaruus on ihan älytöntä touhua (SLIDESHARE-DIAESITYS)

Vaikuttava vertaistoiminta / Kehitysvammaisten Tukiliitto, 2013.

Viisi vinkkiä vanhemmille erityistä tukea tarvitsevan lapsen sisaruksen huomioimiseen. Kädessäsi on kirjanen, joka tarjoaa viisi vinkkiä vuorovaikutukseen perheessä, jossa on erityistä tukea tarvitseva sisarus tai sisaruksia. Oikeastihan erityistä tukea tarvitsevan lapsen sisaruus on ihan samanlaista sisaruutta kuin kaikki sisaruus: ihanan älytöntä touhua. Siihen kuuluu vuoroin rakkautta ja kahnauksia, haleja ja tappelua, yhteisiä juttuja ja kateutta, iloa ja häpeää.

Sisareni, rakkaani

Joyce Carol Oates, 2013

19-vuotias Skyler yrittää tulla sinuiksi menneisyytensä kanssa kertomalla elämänsä keskeisimmästä tapahtumasta, pikkusiskon kuolemasta. Lupaava luistelijatyttö löydettiin murhattuna seitsenvuotispäivänsä kynnyksellä, ja etenkin perheen tasapainoton äiti otti traagisesta roolistaan kaiken irti. Myös 9-vuotiasta Skyleriä epäiltiin. Vasta äidin kuoleman jälkeen Skylerille selviää, mihin kaikkeen vanhemmat olivat pohjattomassa ahneudessaan valmiita.

Verraton sisaruus (PDF)

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, 2012

Tukiliiton julkaisema Verraton sisaruus -opas sopii kaikenikäisten kehitysvammaisten ihmisten sisaruksille. 

Esikoinen, keskimmäinen vai kuopus?

Linda Blair, 2012

Esikoinen, keskimmäinen vai kuopus? Miten syntymäjärjestys ohjaa elämää Kirja kertoo, miten asemasi perheen ikäjärjestyksessä vaikuttaa luonteeseesi ja jopa puolison tai ammatin valintaasi. Se, olitko esikoinen, keskimmäinen, kuopus vai ainoa lapsi, on Blairin mukaan yksi tärkeä palanen siinä palapelissä, josta rakentui juuri tämä yksilöllinen, ainutlaatuinen Sinä. Kirja syventää itsetuntemusta ja antaa välineitä sisarustesi ja muiden lähelläsi olevien ihmisten ymmärtämiseen. Se valaisee myös ihmissuhteidesi dynamiikkaa ja antaa välineitä ratkaista suhteissa toistuvia ongelmatilanteita.

Entäs sitten minä? Kun sisko tai veli sairastaa syöpää

Sylva ry 2010. Hinta 15 euroa. Tilaukset Sylvan verkkokaupasta.

Opas on tarkoitettu ala- ja yläasteikäisille lapsille ja nuorille, joiden sisko tai veli sairastaa syöpää. Yhdessä aikuisen kanssa luettuna opas on hyvä apuväline, kun lapsi tai nuori opettelee käsittelemään ristiriitaisiakin tuntemuksiaan. "Mitä ajattelit, kun kuulit sisaruksesi sairastavan syöpää?" Oppaassa on tietoa syövästä ja vinkkejä, jotka auttavat sinua jaksamaan ja voimaan paremmin. 

Sisareni puolesta

Jodi Picoult, 2009

Jodi Picoult nousi kansainväliseen suosioon romaanillaan Sisareni puolesta, joka on myös hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa. Teos kertoo kahdesta teini-ikäisestä sisaruksesta, Katesta ja Annasta. Perheen arkea varjostavat Katen pahalaatuinen leukemia ja sen myötä säännölliset verensiirrot ja leikkaukset. Luovuttajana käytetään geneettisesti yhteensopivaa ihmistä - pikkusisko Annaa. Anna kohtaa murrosiässä rajun identiteettikriisin ja kyseenalaistaa koko olemassaolonsa. Hän tietää saaneensa alkunsa "tilauksesta", koeputkessa, kun Katelle tarvittiin sopiva luovuttaja. Onko hän ylipäätään mitään muuta kuin sisarensa solupankki? Voiko hän ollenkaan määrätä omasta kehostaan? Kun Annaa pyydetään luovuttamaan toinen munuaisensa Katelle, tyttö päätyy ratkaisuun, joka ravistelee kipeästi koko perheen sisäisiä suhteita.

Sisarsolmu

Terri Apter, 2007

Miksi me riitelemme, miksi olemme kateellisia ja miksi kuitenkin rakastamme toisiamme yli kaiken? Kaikki siskokset tietävät, että sisarussuhde on kaksijakoinen: se sisältää sekä myönteisinä että kielteisinä pidettyjä tunteita, sekä kateutta että halua suojella. Sisaruus on kilpailua vanhempien huomiosta, mutta myös liittoutumista heitä vastaan.Tässä teoksessa tutkitaan sisarten välisiä suhteita ja niiden merkitystä naiseksi kasvamisessa ja naisen elämässä myöhemmin. Kirjan lähtökohta on että sisarussuhteet ovat persoonallisuuden kehityksen kannalta yhtä tärkeitä kuin lapsen ja vanhempien suhteet. Ne vaikuttavat olennaisesti myös muihin naisten välisiin suhteisiin.Englantilainen sosiaalipsykologi Terri Apter on monien arvostettujen kasvatusta ja psykologiaa käsittelevien kirjojen tekijä. Hän työskentelee Cambridgen yliopistossa, jossa hänen tutkimusalansa on perhedynamiikka.

Rakkautta, vihaa, kateutta

Pia Kaulio ja Hanna Svennevig, 2006'

Sisaruussuhde on elämänmittainen ja yleensä ihmisen pisin ihmissuhde. Sitä ei voi sanoa irti, vaikka joskus haluaisikin. Lapsuudessa sisarukset harjoittelevat yhdessä elämän ja ihmissuhteiden tärkeitä taitoja. Kirjan teemoina ovat mm. kilpailu, roolit perheessä, minäkäsitys, kateus, viha, itsetuho, syyllisyys, pelko, kiintymys ja rakkaus. Kirja sisältää runsaasti esimerkkejä ja haastatteluja.

Erilainen, samanlainen sisaruus - Opas pitkäaikaissairaan tai vammaisen lapsen sisaruksen tukemiseen (DOCPLAYER-ESITYS) (2002)

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Mannerheimin LastensuojeluliitoNuorten Kuntoutussäätiö & Väestöliiton Perinnöllisyysklinikka, 2002.

Keskoslapsen sisarukset (PDF)

Hengitysliitto Heli.

Opas kuvaa sisarusten tuntemuksia tilanteessa, jossa äiti joutuu yllättäen sairaalaan, vauva syntyy liian aikaisin, eikä pääsekään heti kotiin.

 

Ruotsin kielellä

Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon (PDF)

Ågrenska, 2012.

Ett metodhäfte om lägervistelser för skolbarn, ungdomar och unga vuxna som har en syster eller bror med funktionsnedsättning. 

Annorlunda syskon

Frida Blomgren & Maria Wanker, 2010

Att växa upp med ett funktionshindrat syskon Annorlunda syskon handlar om hur det kan vara att växa upp med ett funktionshindrat syskon. Om svårigheter och glädjeämnen och hur det kan prägla de friska barnen. Boken bygger på intervjuer med nio vuxna syskon där författaren Frida Blomgren har utgått ifrån tio frågeställningar, en för varje kapitel. Det som främst slår en är hur mycket de olika syskonen har gemensamt, både egenskaper och erfarenheter, trots att deras familjer och hemförhållanden har sett olika ut. Många berättelser handlar om den oro för sjukdom som fanns under barndomen. När syskonen blir äldre finns också tanken på att den dag föräldrarna inte längre orkar eller är kvar i livet, kommer ansvaret att läggas på det friska syskonet. Samtidigt har många nära till glädje och de har lärt sig att inte oroa sig i onödan utan att leva i nuet.

Litet syskon

Christina Renlund, 2009

I boken Litet syskon - om att vara liten och ha en syster eller bror med sjukdom eller funktionsnedsättning är det barnen själva som berättar, det är deras röster vi hör. Barnen är mellan två och sex år och har syskon med autism, cancer, cystisk fibros, epilepsi, hjärtfel, muskelsjukdom, rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning. I boken visar Christina Renlund många sätt som barn kan uttrycka sig på, många konkreta verktyg som är användbara för att hjälpa barn att berätta. Och barn behöver prata - i första hand i sin familj men det behöver även finnas konkreta arbetssätt för hur man pratar med barn om sjukdom/funktionsnedsättning inom förskola och vård.

Jag finns också! Om att vara syskon till en bror eller syster med svår sjukdom eller funktionsnedsättning (PDF)

Syster sällsynt och jag och livet

Frida Blomgren, 2007.

Syster sällsynt och jag och livet är en utökad nyutgåva av Syster sällsynt och jag, som utkom 2004 på Atremi förlag. Boken består av dikter och texter om livet med två syskon med funktionshinder. Om minnen, om döden, och om kärleken. Min syster är inte som andra. På grund av henne är inte jag heller det. Hon är sällsynt. Jag är tacksam.

Att ge syskon utrymme (PDF)

Manual för syskonprogrammet (2006)

Manualen är ett resultat av projektet ”Att ge syskon utrymme” som genomförts med stöd från Allmänna arvsfonden. 2006.

 

Norjan kielellä

Søsken og søskenliv i familier med funksjonshemmede barn (PDF)

Frambu senter for sjeldne funksjonshemninger, 2001.

Teksten i heftet er utarbeidet av spesialpedagogene Wenche Holtskog og Ann Katalin Gombos. Gjennom sitt arbeid i Frambu barnehage og skole har de observert og snakket med en rekke søsken til funksjonshemmede i ulike aldre og situasjoner. I heftet peker de på en del gjennomgående trekk hos disse.