Lastenkirjat

Löydät täältä lastenkirjoja, joista osa liittyy suoraan sisaruuteen ja osa yleisemmin sairastamiseen ja vammaisuuteen. Kirjat toimivat usein hyvinä keskustelun herättäjinä. Sivulle on koottu vain kirjoja, joita on edelleen saatavana. Jos tiedät hyviä kirjoja listalle lisättäväksi, vinkkaa ihmeessä: katri.lehmuskoski@tukiliitto.fi

 

Kaarle Karhun kirja

Salla Hewitt & Timothy Austen, 2021, Pinkumi

Autismikirjoa käsittelevä lastenkirja. Selkeäkielinen kirja tarjoaa tietoa aiheesta niin autismikirjon lapselle itselleen kuin sisaruksillekin. Kirja sopii luettavaksi kotona sekä käytettäväksi mm. varhaiskasvatuksessa, koulun alaluokilla, kuntoutuksessa ja perheiden kanssa työskenneltäessä.

Kirja on tilattavissa Pinkumi Kustannuksen nettisivuilta

 

Pohdiskellaan periytymistä (PDF)

Sanna Kalmari, Ulla Parisaari & Ilona Partanen, 2021, Harvinaiskeskus Norio

Kirjan voi ostaa Kehitysvammaisten Tukiliiton verkkokaupasta.

Pohdiskellaan periytymistä (2021) sijoittuu harvinaista, perinnöllistä sairautta sairastavien lasten perheiden kurssille. Kauniissa luonnossa, uusien ystävien kanssa pohditaan yleisimpiä periytymistapoja ja harvinaisia sairauksia. Leivotaan ihminen ja Ihmetellään kromosomeja -lastenkirjoista tutut lapset Emma ja Joonas ottavat ilon irti kurssin ohjelmasta, mutta myös vertaisuudesta. Pohdintaan nousevat periytymistapojen lisäksi sisaruus, eri tavoin näkyvät tai näkymättömät sairaudet sekä niiden herättämät tunteet. Kirja soveltuu keskustelun herättäjäksi kaiken ikäisille lapsille ja aivan erityisesti heille, joita aihepiiri koskettaa.

 

Kun pupusisko kuoli

Pirja Kiema & Tea Ikonen, 2020, kustannusyhtiö Myllylahti.  

Kirjan voi ostaa Myllylahden sivuilta.

Lempeä kuvalorukirja auttaa lapsia ja vanhempia kohtaamaan ja sanoittamaan sisaruksen tai muun läheisen kuoleman. Kirjoittajan omiin kokemuksiin pohjautuva tarina puhuu sairastamiseen ja kuolemaan liittyvistä asioista todenmukaisesti mutta lapsentasoisesti ja lapsen silmien kautta. 

 

Helmi-kirjat

Tuula Pere & Catty Flores, 2019. Kolme kirjaa. Kirjat ovat myynnissä monissa verkkokaupoissa. 

Tervetuloa kotiin, Helmi!

Jaakon elämässä tapahtuu paljon muutoksia. Hänestä on tulossa isoveli ja pian myös koululainen. Jo ennen siskon syntymää selviää, että tämä tulee elämään muiden ihmisten ja vaativan hoidon varassa. Välillä vanhemmat eivät osaa eivätkä jaksa vastata Jaakko-veljen kysymyksiin, mutta onneksi tukena on myös mummi. Yhdessä perhe pohtii, miten vammaista siskoa voidaan parhaiten auttaa.

Helmin elämää

Koko perheellä on paljon uutta opeteltavaa, kun vakavasti sairas Helmi-vauva pääsee kotiin.
Vaikka siskon hoitaminen on vaikeaa, Jaakko haluaa osallistua kykyjensä mukaan. Hän onkin pikkuisen paras rauhoittaja, sillä hän osaa silittää ja laulaa erityisen pehmeästi.
Veli haluaa, että Helmi otetaan mukaan koulun tärkeisiin tapahtumiin.
- Ei minua haittaa, vaikka muut eivät olisi koskaan nähneet sellaista vauvaa kuin Helmi. Minä voin kyllä selittää, Jaakko sanoo.

Helmi, perhosemme

Jaakon toinen kouluvuosi lähestyy loppuaan. Luokassa tutustutaan perhosten lyhyeen elämään. Jaakko haluaa askarrella perhosen, jonka siipikuviot muistuttavat vaikeasti vammaisen Helmi-siskon suuria silmiä.
Isoveli aavistaa, että hän joutuu pian luopumaan siskostaan, joka on yhä useammin sairaalassa. Mummin kanssa Jaakko käy läpi vaikeimpia ajatuksiaan, silloin kun vanhemmat eivät jaksa. Yhteiset luontoretket lohduttavat silloinkin, kun Helmin elämä on jo päättynyt.

 

Minä ja minun siskoni

Rose Robbins (suomennos Terhi Leskinen), 2019.

Kirjan voi ostaa Kustannus Mäkelän sivuilta

Autistisen siskon kanssa elämää eletään ISOIN KIRJAIMIN. Millaista on, kun sisko ei osaa sanoa sanaakaan mutta puhuu silti paljon? Tai kun hän ei joinain päivinä anna halata itseään vaan vetäytyy omiin oloihinsa? Tässä kirjassa rakas sisko on hauskaa seuraa vaikkapa musiikin kuunteluun, mutta joskus hänen käytöksensä hämmentää myös vieraita ihmisiä kadulla. Vaikka yhteiselossa on omat haasteensa, erilaisuus on kuitenkin rikkaus. Rose Robbinson Nottinghamissa asuva kuvittaja ja lastenkirjailija. Hän tuo kirjassaan esiin herkästi ja ymmärtäväisesti sen, millaista on kun joku perheenjäsenistä on autistinen. Kirja pohjautuu hänen omiin lapsuudenkokemuksiinsa.

 

Kun pupusisko sairastui (PDF)

Pirja Kiema & Tea Ikonen, Erityinen sisaruus -projekti, 2017. 

Kirjan voi ostaa Kehitysvammaisten Tukiliiton verkkokaupasta.

Tarina on syntynyt kirjoittajan tyttären sairastuttua vakavasti. Kirjassa on sanoitettu terveiden sisarusten tuntemuksia elämänmuutoksessa, kun turvallinen ja tuttu maailma vaihtuu epävarmuuteen ja uusiin asioihin, joita sairastuminen perheessä tuo tullessaan. Runomuotoon kirjoitetun kirjan on tarkoitus auttaa pieniäkin lapsia samaistumaan pupuihin ja käsittelemään elämänmuutosta. 

 

Ihmetellään kromosomeja (PDF)

Sanna Kalmari, Ulla Parisaari & Ilona Partanen, Norio-keskus, 2018.

Kirjan voi ostaa Kehitysvammaisten Tukiliiton verkkokaupasta.

Ihmetellään kromosomeja on lastenkirja, joka avaa lapsille kehitysvammaisuuden ja kromosomipoikkeavuuksien maailmaa selkeällä ja hauskalla tavalla. Kirjassa nautiskellaan rantalomasta Kanariansaarilla ja ihmetellään siinä samalla ihmisten erilaisuutta. Kirjan päähenkilölapset, sisarukset Emma ja Joonas, ovat tuttuja jo Leivotaan ihminen -kirjasta ja Ihmetellään kromosomeja toimiikin hyvänä jatkona Leivotaan ihmiselle. Kirja soveltuu keskustelun herättäjäksi kaiken ikäisille lapsille ja aivan erityisesti heille, joita aihepiiri koskettaa.

 

Voihan vammainen - lasten kuvasanakirja vammaisuudesta 

Heini Saraste, Kalle Könkkölä & Väinö Heinonen, Kynnys ry, INTO-kustannus, 2017. Kirjan voi ostaa mm. Kynnys ry:n kaupasta.

Mitä tarkoittaa afasia, aistivammainen tai mitä merkitsee CP-vamma, Down tai epilepsia? Tiesitkö, että rullatuoli ei ole kiva sana? Tai että kääpiöt ovat aina satuolentoja, eivät oikeita ihmisiä. Vammaissanakirja on tarkoitettu seitsemän–kymmenvuotiaille lapsille, mutta se soveltuu myös isommille ihmisille, opettajien ja erityisopettajien tai sairaalahenkilökunnan käyttöön. Siitä saa apua myös vammaisen omainen, aikuinen tai lapsi. Se soveltuu hyvin oppikirjaksi niille, joille vammaisuus on täysin vierasta tai niille, jotka tuntevat vain jonkin alueen vammaisuudesta, mutta eivät kaikkea. Kirjan sivuilla seikkailevat myös Myrsky, Kalle, Siiri, Jaakob ja Leila. Osa lapsista on vammaisia ja osa ei. Heille sattuu ja tapahtuu. Elämä on hurjaa ja kurjaa, kivaa ja kauheaa, pääasia että se maistuu elämältä!

 

Suden lahja 

Ilona Tomi & Anna-Liisa Tarvainen, 2016. Kirjan voi ostaa Kunsti-kustannuksen sivulta.

Kirja kertoo karhuperheestä, jossa toinen sisaruksista sairastuu. Kirja käsittelee hyvin tarinan tasolla prosessia, jonka perhe/ terve sisarus käy läpi. Se kuvaa, miten kotona oleva terve sisarus on huolissaan ja peloissaan, välillä suutuksissaan, kun kaikki vain ajattelevat sairastunutta sisarusta. Tarina antaa myös oikeutuksen sisaruksen tunteille.

 

Leivotaan ihminen (PDF) 

Sanna Kalmari, Ulla Parisaari & Ilona Partanen, Norio-keskus, 2015.

Kirjan voi ostaa Kehitysvammaisten Tukiliiton verkkokaupasta.

Leivotaan ihminen kertoo lapsille perustietoa ihmisen perimästä selkeällä ja hauskalla tavalla tarinan avulla. Kirja on tarkoitettu aikuisen ja lapsen yhdessä luettavaksi ja sen avulla voi puhua muun muassa siitä, miksi ihmiset ovat erilaisia. Kirja soveltuu kaiken ikäisille lapsille ja siitä voi aikuisen valinnan mukaan lukea myös vain osia. Kirja on saatavana myös englannin ja ruotsin kielisenä sekä äänikirjana.

 

Kurreliini ja maailman paras isoveikka 

Outi Abrahamsson, TATU ry, 2011. Kysy lisää TATU ry:stä.

Lasten satukirja Kurreliini ja Maailman paras Isoveikka on kertomus Kurreliiniperheestä, jossa isoveikka joutuu liikenneonnettomuuteen. Sadussa kuvataan asiaa sisaruksen näkökulmasta. Kirjan loppupuolella on myös vinkkejä aikuisille, miten käsitellä lapsen kanssa traumaattista kokemusta.